Як правильно вибирати pH-метри?

Дослідницькі pH-метри вимірюють активність іонів водню в розчині. Простіше кажучи, вони дають можливість дізнатися, які властивості має певна середа — кислотна чи лужна. Вимірювальна техніка SimVolt у цьому класі може мати різні розміри, формфактори та характеристики.

Тип пристрою

Сучасні pH-метри поділяються на три класи:

  • Ручні займають найменше місця та витримують експлуатацію у складних умовах. Однак вони не дають високої точності, а тому їх краще використовувати для попередніх або приблизних вимірювань.
  • Портативні можна переносити у спеціальних кейсах і розгортати в зоні роботи. Це золота середина з точки зору мобільності й точності.
  • Лабораторні прилади SimVolt — стаціонарні чи напівстаціонарні моделі. Вони забезпечують максимальну точність вимірювання, але можуть працювати тільки у спеціально підготовлених умовах. 

Конструкція датчика

Важлива характеристика — матеріал, з якого виготовлено електрод. Полімерні сенсори дуже надійні — їх майже неможливо розбити чи пошкодити іншим способом за умови обережного використання. Їхній єдиний мінус — велика похибка, що може досягати 10%. Для точних вимірювань підходять скляні моделі. З одного боку, вони більш крихкі, а з іншого — добре піддаються ремонту та відновленню. 

Вибір також роблять за формою електрода. Кулькові датчики підходять для роботи з водою, а також з іншими рідинами та розчинами. Пласкі сенсори використовують для аналізу речовин біологічного походження — їх легко чистити після використання. Вимірювання кислотно-лужного балансу ґрунтів, харчових продуктів та інших в’язких матеріалів відбувається за допомогою гострої голки. 

На що ще звернути увагу

Щоб правильно вибрати pH-метр, треба враховувати й такі параметри:

  • Рівень похибки. Звичайно, що він менший, то краще. Але в бюджетній категорії ви навряд чи знайдете моделі з точністю до сотих часток pH.
  • Наявність автоматичної температурної компенсації. Ця функція потрібна, якщо ви працюєте у складних умовах. Вона дає можливість зменшити вплив навколишнього середовища на результати вимірювання.
  • Комплектація. Такий пристрій, як pH-метр, потребує регулярного калібрування. У цьому процесі використовуються буферні розчини. В ідеалі вам потрібні готові матеріали, як мінімум — пакетики з речовиною для самостійного приготування.
  • Термін використання електрода. Зазвичай він вимірюється як місяцями, так і кількістю досліджень. Важливо, щоб ці показники відповідали вашим потребам. 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Спасибо!

Теперь редакторы в курсе.