Як правильно вибрати туристичний килимок?

Туристичні килимки підходять як для короткочасного відпочинку в поході, так і для повноцінного нічного сну. В останньому випадку їх використовують разом зі спальними мішками. Розглянемо, за якими критеріями вибирають цей тип спорядження. 

Конструкція

Найпоширеніший варіант — пінний туристичний килимок, який також називають карематом. Він дуже легкий, зручний у використанні, доступний та надійний. Його можна брати із собою в багатоденні екстремальні походи — ці моделі не бояться проколів і не потребують ремонту в разі незначного пошкодження. Зворотна сторона таких переваг — великі габарити та жорсткість, яка може заважати комфортному відпочинку. 

Надувні килимки займають набагато менше місця. Їх можна наповнити за кілька хвилин, навіть не маючи під рукою насоса. Вони не бояться згинання і не ламаються, коли їх пакують у маленький рюкзак. Звісно, такі аксесуари можна пробити, але до комплекту зазвичай входять кілька латок, які наклеюються одним рухом руки. 

Самонадувні килимки також не потребують насосів та інших пристроїв. Щоб наповнити їх, достатньо відкрити клапан і почекати 5–15 хвилин, після чого він закриється автоматично. Вони зручніші й тепліші від звичайних моделей, але займають більше місця та сильніше обтяжують рюкзак. 

Рівень теплоізоляції

Коли ми говоримо про товари для туризму, варто звертати увагу на так званий R-фактор (R-value), який служить індексом захисту від холоду. Він може мати такі значення:

  • 1–2 — для літа, аксесуари забезпечують тільки комфорт;
  • 3–4 — для міжсезоння, передбачено помірну теплоізоляцію;
  • 5–6 — для м’якої зими, захищають від легких морозів;
  • 7–8 — для кліматичних зон із серйозними холодами, а також для професійного альпінізму. 

Формфактор і розміри

Вибираючи товари для туризму на travelersclub.com.ua, ви також можете побачити позначки габаритів — від S до XL. У кожного виробника може бути власне уявлення про розміри, тому краще приділяти увагу максимальному зросту користувача в характеристиках товару. 

Залежно від формфактора килимки поділяються на звичайні й анатомічні. Останні вирізняються краями, обрізаними за контурами тіла людини. Вони займають менше місця в туристичному спорядженні, але іноді поступаються своїм конкурентам за рівнем комфорту. 

Якщо форма килимка залежить лише від особистих уподобань, то розміри й рівень теплоізоляції не повинні сильно варіюватися. Важливо підбирати спорядження під умови, у яких воно буде використовуватися.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Спасибо!

Теперь редакторы в курсе.